Başarı Ve Başarısızlığın Dostluğu

Bertan Cengiz Bekgec
3 min readFeb 18, 2022

Başarı nedir, nasıl elde edilir ve nasıl ölçeriz gibi sorular hepimizin aklından mutlaka geçmiştir yada geçiyordur. Bunu uzun süre düşünme ve araştırma yoluna girdiğimde bir kaç tanıda bulundum ve sizlerle bunları paylaşacağım.

Tanım

Başarının tanımıyla başlamak istiyorum, burada kendi fikrimce çok fazla bilgi kirliliği ve yanlış anlaşılmalar var. Başarıyı genellikle bir şeyler ile ölçmeye çalışırız ve her bir bireyde aynı tanımı ve aynı ölçümü kullanırız. İlk yanlışımızda burada, her bir bireyde aynı ölçümü kullanmamız mümkün olmayacaktır ve hatalı sonuçlar elde etmemize neden olacaktır. Başarı bireyden bireye değişir, aslında başarı dediğimiz şey bir bireyin kendi koyduğu hedeflere ulaşması hatta ve hatta o hedefe kenetlenmiş bir şekilde ilerleyişidir (daha varmış olması bile şart değildir). Başarı hedeften ziyade tamamen duygusal bir yaklaşımda bir bireyin istediği duygusal seviyeye ulaşması da diyebiliriz ek olarak.

Bunlara bir kaç örnek vermek gerekirse:

  1. Biri bir spor dalında altın madalya kazanmak ister.
  2. Biri bir online oyunda belirli bir rank’a ulaşmak ister.
  3. Biri belirli bir miktar parayla ay sonuna kadar zorlanmadan geçinmek ister.
  4. Biri kendisinin bulunduğu depresif halden çıkarmayı ve sağlıklı bir hayat sürdürmeyi hedefler.
  5. Biri kendisini mutlu hissetmek ister ve bu mutluluğa ulaşmak için elinden gelen her şeyi yapar.

Yani kısacası örneklerdende anlıcağınız üzere bireyden bireye çok fazla değişiklik gösterebilir “başarı” tanımı. Bu şekilde bir başarı tanımını kendi hayatınıza empoze ederseniz eminim ki daha motive bir şekilde hayatınızı sürdürebilirsiniz ve hedeflerinize ulaşmak kolaylaşır.

Bu tanımı özellikle iş hayatında yöneticilerin benimsemesi, yönetim biçimlerine ve liderliklerine çok fazla katkı sağlayacaktır. Astlarınızın hedeflerini ve başarı tanımlarını öğrenerek onlara bu yolda yardımcı olabilme fırsatını yakalayacaksınız. Genellikle iş hayatında her bireyin asıl hedefi para kazanmak olduğunu düşünme yanılgısına kapılırız fakat çok daha fazlası vardır ve bunları bulmak gerekir.

“Küçük” Başarılar

Bir diğer değinmeye değer bir nokta ise “küçük” başarıları kutlamak ve takdir etmektir. Bu yöntem sayesinde önce kendinize bir katkıda bulunmuş olursunuz, motivasyonunuz ve özgüveniniz artar ve asıl ulaşmak istediğiniz başarıya adım adım daha kolay bir şekilde ulaşma imkanı yakalarsınız ve asıl hedefe gidişin tek seferde olmadığını anlar ve gittiğiniz zorlu yolu keyifli bir hale getirirsiniz. Bir diğer katkısı ise eğer bir yönetici iseniz takımınızın yada astlarınızın “küçük” başarılarını ödüllendirerek daha büyük hedefe ulaşma yolunu aynı şekilde keyfli ve daha motive bir duruş ile gitmiş olursunuz.

Başarı ve Başarısızlık neden dosttur?

Başarılı olabilmek için başarısız olmak gerekir, çünkü başarmak için deneme, yanılma gereklidir ve her denemeniz başarılı olamaz. Genellikle başarılı gördüğümüz insanlarda, onlar asla başarısız olmamıştır gibi bir yanılgıya kapılırız fakat onlar başarılı olmak için başarılarından fazla başarısızlık yaşamıştır.

LeBron James örneğin neredeyse 2.800 atışı isabet etmemiştir fakat yinede dünyanın en iyi basketçilerinden biridir.

Photo by Aline de Nadai on Unsplash

“You can’t be afraid to fail. It’s the only way you succeed. You’re not gonna succeed all the time and I know that.” — LeBron James.

Buradan yola çıkarak şunu anlamanızı istiyorum, çevrenizde başarısız olmayan insan varsa demek ki denememişlerdir ve asla deneyen bir insananın başarısızlığından elde ettiği tecrübeye sahip olup başarılı olamayacaklardır. Sosyal varlıklar olduğumuzdan dolayı da bu başarısızlıklarınız tepkisiz kalmayacaktır bundan da emin olmanızı istiyorum, çoğunlukla sizden daha az başarılı insanlar tarafından eleştirilirsiniz ve bunu aklınızda tutarak yolunuza devam etmeniz, olumsuz dış etkenlere kendinizi kapatmanız gereklidir.

Başarı ve başarısızlığın dostluğunu en basit şekilde sizlere anlatmak ve benim son zamanlarda kafamda kurduğum ve düşündüğüm bir görseli de sizlerle paylaşmak istiyorum.

Üstte gördüğünüz diyagramda anlatmak istediğim ise, anca deneyerek hata yaparak başarı seviyenizi yükseltebilirsiniz, bunun için de kayıplara ve düşüşlere hazır olmalısınız, “Deneyen” kısmının düz tepeye çıkan bir çizgi olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Bir diğer anlatılmak istenilen ise kaybetmediğini düşündüğünüz ve sizi eleştiren insanları temsil ediyor, başarısız olmuyorlar gibi gözükse de asla yükselme şansı yakalayamıyorlar ve sabit oldukları yerde kalmaya devam ediyorlar, bu yolu seçmek risksiz ve kolay gözükse de ileride “Deneyen” yolunu seçmediğiniz için pişmanlık duyabilir ve sahip olduğunuz potansiyeli korkularınızdan, dış etkenlerden, hayal hırsızlarından ve cesaret eksikliğinden dolayı ulaşamayabilirsiniz.

“İyi insan ol.”

--

--

Bertan Cengiz Bekgec

Here to share my experiences in the fields I am related to — ilgili olduğum alanlardaki tecrübelerimi paylaşmak için buradayım.